Makaleler
Çalışan Anne Desteği 2021 Gereksinimleri
- Haziran 28, 2023
- Yayınlayan: Melis Maden
- Kategori: Blog
Çalışan Anne Desteği 2021 Gereksinimleri
Çalışan anne desteğinin ön kayıt sürecine dahil olmak isteyenler sıklıkla koşulları sorgulamaktadırlar. Elbette ön kayıt öncesinde gerekli şartların incelenmesi oldukça önemlidir. Böylelikle proje tarafından sağlanan çalışan anne desteği miktarından yararlanılması mümkün olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinde de belirtilen koşullara göz atılması gerekmektedir. Bu şartlar kimlerin proje kapsamında belirlenen aylık tutardan faydalanabildiğine açıklık getirmektedir. Koşullar incelendiğinde farklı maddelerin yer aldığı görülmektedir. Bunlardan biri başvuru tarihinden itibaren 0-24 yaş aralığında çocuğun olmasıdır. İl şartlarında ise Ankara, İstanbul ya da İzmir illerinden birinde ikamet ediliyor olması yazılıdır. Çocuk ile başvuruyu yapan annenin aynı evde ikamet ediyor olması da zorunluluklar arasındadır. Bekar annelerin çocukları ile aynı evde ikamet ediyor olmaları ve çocuğun velayetine sahip olmaları beklenmektedir.
Şartların içeriğinde sunulan bir başka detay ise kayıt dönemindeki sigorta zorunluluğuna yöneliktir. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yapılan açıklamalarda en geç kesin kayıt tarihi hesaplanarak sigorta koşulu sunulmaktadır. Bu koşul kapsamında çalışan anne desteği alabilecek kişiler tam zamanlı sigortalı gruba dahil olmalıdırlar. Yani 4-a sigortalı grubuna dahil olan çalışan annelerin aylık prim dökümlerini bildirmeleri mümkün olacaktır. Taşınması gereken şartlarda bakıcı konusuna yönelik maddeler de vardır. Belirtilen maddede eğitimli bir çocuk bakıcısının tam zamanlı ve sigortalı olarak işe alınması yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında yer alan bilgilere göre destekten faydalanmak isteyen annelerin proje döneminde iş izninde olmamaları gerekmektedir. Bakıcının ücretinin en düşük olarak asgari ücret ile çalıştırılması ve proje kapsamında bir bakıcı olarak çalışılmaması da koşulların arasında bulunmaktadır.
Çalışan Anne Desteği Projesi Hakkında
İş hayatından uzak kalmamak ya da çalışma ortamına geri dönmek isteyen anneler için büyük bir olanak sunulmaktadır. Bu olanağın sunulduğu proje ise çalışan anne desteği olarak adlandırılmaktadır. Pek çok iş kadınının ve yeni annenin merakla takip ettiği projede yüklü destekler sağlanmaktadır. Bu desteğin aylık miktarı ise ayrılan bütçeye göre düzenlenmektedir. Çalışan anne desteğinin sağlanması adına kurulan proje Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği ortak çalışmaları sonucunda yürürlüğe koyulmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ise kayıt ve onay süreçlerini yürüten ilgili mercidir. Kadınların çalışma hayatından uzak kalmamaları ve eğitimli bakıcı istihdamının artırılması projedeki temel hedeflerden birkaçıdır.
Avrupa Birliği ile bağlantılı olarak yürütülen çalışmada bütçenin ve aylık maaşların Euro üzerinden hesaplandığı bilinmektedir. Dolayısıyla bütçenin ve kayıt kontenjanının her sene artırılması söz konusudur.
İki ayrı destek paketinin belirlendiği çalışan anne desteği projesi kapsamında farklı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. İlk destek yani çalışan anne desteği aylık 325 Euro iken özel gereksinimli çocuğu olanların alacakları miktar daha farklıdır. Bu tarın 375 Euro olarak belirtildiği görülmektedir. İşe dönmek isteyen annelerin ön kayıt aşamasına geçerek projenin tarihini ve koşullarını göz ardı etmemeleri mühimdir. Ayrıca bakıcı şartlarının da gözden kaçırılmaması gerektiğini hatırlatmak iyi olacaktır.
Başvuruda bulunacak annelerin karşılamaları gereken şartlar gibi bakıcıların da dahil olmaları gereken maddeler vardır. Bunların arasında MEB, MYK veya İŞKUR onaylı sertifikanın bulunması, bakıcının projeden anne olarak faydalanmıyor olması ya da akrabalık bağının bulunmaması beklenmektedir. Bununla birlikte bakıcı şartlarında 18 yaşının doldurulması da zorunludur. Tam zamanlı çalışan bir bakıcı olarak sigortası ödenerek işe alınması da gerekli kurallar arasındadır.
Çalışan Anne Desteği 2021 Aylık Ücreti Nedir?
Çalışan anne desteği 2021 yılında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından hazırlanan bütçeye göre belirlenmiştir. Bu bütçe kapsamında toplamda 3.700 çalışan annenin destek aylığından yararlanabileceği kararlaştırılmıştır. İstanbul için ayrılan kontenjan sayısı 2.100 iken Ankara ve İzmir için ayrılan destek kontenjanı 800 kişi olarak sunulmaktadır.
E- devlet şifresinin alınmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt bölümüne girilmelidir. Bu etapta ilgili bölümdeki ön kayıt bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir biçimde tamamlanması mühimdir. Bunun ardından çalışan anne desteği almak isteyen kadınların ön kayıt süreci bitirilmiş olacaktır. Başvuran kişilerin kayıt şartlarını karşılıyor olup olmadıklarına göre onay süreci işleyecektir. Onayın ardından projelerdeki kesin kayıtlara çağırılabileceği için çalışan annelerin gerekli belgelerini hazırda bulundurmaları iyi olacaktır.
Gerekli belgelerini hazırlayan ve kesin kayıt sürecine giden anneler buradaki kayıtlarını tamamlayacaklardır. Kesin kayıt etabı illerde bulunan proje bazlı ofislerde yürütülmektedir. Ayrıca aylık yükümlülüklerini yerine getiren ve şartları ihlal etmeyen anneler yıl boyunca aylık ödemelerini alabileceklerdir. 2021 yılınca çalışan anne desteği aylığı 325 Euro olarak tanımlanmıştır. Özel gereksinimli bir çocuğu olan annenin ise 375 Euro olarak aylıktan yararlanabileceği belirtilmektedir. Bunların yanı sıra proje kapsamındaki kontenjan sayısı sonucunda toplanda 26 milyon Euro destek paketi hazırlandığı görülmektedir.
Bu belgeyi ve eğitim almak, sertifika verilmesini sağlamak ve çok daha fazlası için seminerbilgi.com üzerinden hemen taleplerinizi sunabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmenin yapılması sağlanıyor olduğundan, hemen istediğiniz sertifika programına katılabilirsiniz. Online eğitim ve daha fazla bilgi için https://seminerbilgi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dilerseniz aldığınız belgeleri secretcv.com gibi sitelere kolaylıkla ekleyebilirsiniz.