Makaleler
Dış Ticaret Eğitimi Ön Lisans Seçenekleri
- Haziran 28, 2023
- Yayınlayan: Melis Maden
- Kategori: Blog
Dış Ticaret Eğitimi Ön Lisans Seçenekleri
Dış ticaret eğitimi almak isteyenlerin üniversite programlarını inceledikleri görülmektedir. Özellikle akademik hayatına başlayacak olan bireylerin lisans programına dış ticaret bağlamında geçiş yapamaması kişileri şaşırtabilmektedir. Ancak dış ticaret eğitimi ön lisans ve açık öğretim programlarının tercih edilmesi mümkündür. Bunun sonrasında yetkinliğini artırmak isteyen kişilerini hem sertifika hem de dikey geçiş ile 4 yıllık ilişkili bir lisans programına kayıt olma fırsatı beklemektedir. Dolayısıyla 2 yıllık ya da açık öğretim programlarından birinde dış ticaret eğitimlerini tamamlayanlar eğitim süreçlerini devam ettirebilmektedirler. Dolayısıyla öncelikle 4 yıllık bölümlerden hangilerine geçiş yapılabildiğinden söz edilebilmektedir. Üniversitelerin iktisat, bankacılık, işletme, sigortacılık gibi çeşitli lisans programlarına dış ticaret eğitimini tamamlayan ve GDS sınavında başarılı olan kişilerin geçiş yapmaları uygun görülmektedir.
Üniversitelerin ön lisans bölümleri arasında dış ticaret eğitiminin alınması mümkündür. Bu üniversitelere YÖK Atlas web sitesi üzerinden de bakılabilmektedir. Üniversitelerin örnekleri arasında Selçuk Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi gibi kurumlara rastlanmaktadır. Bunların yanı sıra Akdeniz Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ya da Amasya Üniversitesi bünyesinde de dış ticaret ön lisans eğitimleri yer almaktadır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi ön lisans programları arasında dış ticaret eğitimi sunulmaktadır. Benzer fırsatların yer aldığı opsiyonlarda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Düzce Üniversitesi veya Kayseri Üniversitesi de yer almaktadır. Tüm devlet ve vakıf üniversitesi seçeneklerinde sunulan dış ticaret eğitimi ön lisans yani 2 senelik programları içermektedir.
Dış Ticaret Eğitimi Açık Öğretim Programları Nelerdir?
Yukarıda görüldüğü gibi ön lisans düzeyinde dış ticaret eğitimini aktaran devlet ve vakıf üniversiteleri oldukça fazladır. Dolayısıyla açık öğretim olanağından söz etmeden önce birkaç devlet üniversitesinin daha örneklendirilmesi mümkündür. Ön lisans ile dış ticaret eğitimi almak isteyenlerin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi gibi kurumlara kayıt olmaları söz konusudur. Elbette İzmir Ekonomi Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi veya Nişantaşı Üniversitesi gibi vakıf üniversitelerinde de çeşitli burslu programlara kayıt olunabilmektedir. Ön lisans programı dışında açık öğretim seçeneğinin de büyük bir taleple karşılaştığı bilinmektedir. Böylelikle kişilerin uzaktan eğitim modeline ve yüz yüze sınav modeline uyum sağlayarak dersleri tamamlamaları mümkün hale gelmektedir.
Dış ticaret eğitimini açık öğretim programlarında yapmak isteyenleri YÖK Atlas sitesinde iki ayrı seçenek karşılamaktadır. Bunların ilki Anadolu Üniversitesi bünyesinde sunulmaktadır. Yani dış ticaret açık öğretim programına kayıt olmak isteyen bireylerin ilk seçeneği Anadolu Üniversitesi bünyesinde dış ticaret eğitimleri olabilmektedir. Bununla birlikte Atatürk Üniversitesi de açık öğretim programları arasında dış ticaret eğitimi şansını aktarmaktadır. Böylelikle uzun süre sonra dış ticaret eğitimi almak isteyenlerin yanı sıra birden fazla üniversite programına yazılmak isteyenleri de eğitim seçenekleri karşılamaktadır. Ayrıca üniversitelerin açık öğretim eğitimlerinin tamamlanmasının ardından da sertifika ya da DGS seçeneklerine geçiş yapılabilmektedir. Böylece kişilerin iş hayatına atılmadan önce yöneticilik, yetkin bir dış ticaret bilgisi ve uygulama becerileri gibi olgulara sahip olmaları sağlanmaktadır.
Dış Ticaret Eğitimi İçin Sertifika Alınabilir Mi?
Dış ticaret eğitimini sertifika programları ile taçlandırmak isteyenler elbette bu programlara kayıt olabilmektedirler. Özellikle dış ticaret ön lisans ya da açık öğretim eğitimlerini tamamlayanlar doğrudan sertifika programlarının katılım şartlarını karşılıyor hale gelmektedirler. Sertifikaların alınması için ise devlet üniversiteleri veya özel kurumlar seçilebilmektedir. Programların içeriğine göre ücretli ya da ücretsiz sertifika eğitimleri bulunabilmektedir. Dış ticaret eğitimi veren sertifika programları arasında 7 Renk Akademi gibi özel kurumlar yer almaktadır. Sertifikaların bu gibi özel kurumlardan alınması yetkinlik ve geçerlilik seviyesini düşürmemektedir. Bunun aksine uluslararası bağlamlarda geçerlilik taşıyan sertifikalara dahi ulaşılabilmektedir. Ayrıca üniversite onaylı bilgisinin sertifika kurumlarının sitelerinde yazılı olduğu kontrol edilebilmektedir.
Dış ticaret sertifikasını devlet ya da vakıf üniversitelerinden almak da bir diğer seçenek olarak mezunların karşısına çıkmaktadır. Ayrıca sertifika programına katılım şartlarında farklı akademik bölümlerin de yetkinlik taşıdığı görülmektedir. Yani dış ticaret sertifika programları bankacılık, iktisat, işletme gibi bölümleri okuyan mezunların da kayıt olabilecekleri dersleri içermektedir denebilir. Üniversiteler arasında dış ticaret eğitimi sertifikasını veren çeşitli seçeneklerden söz edilmelidir. Örneğin bazı akademilerin programlarına göz atılması da mümkün görünmektedir.
Eğitim almak, sertifika verilmesini sağlamak ve çok daha fazlası için seminerbilgi.com üzerinden hemen taleplerinizi sunabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmenin yapılması sağlanıyor olduğundan, hemen istediğiniz sertifika programına katılabilirsiniz. Online eğitim ve daha fazla bilgi için https://seminerbilgi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dilerseniz aldığınız belgeleri secretcv.com gibi sitelere kolaylıkla ekleyebilirsiniz.