Makaleler
Aile Danışmanı Olmak İçin Alınacak Eğitimler
- Haziran 28, 2023
- Yayınlayan: Melis Maden
- Kategori: Blog
Aile Danışmanı Olmak İçin Alınacak Eğitimler
Aile danışmanlığı eğitimi almak için gereken hususların karşılanması önemlidir. Elbette bu eğitimlerin kapsamından söz ederken iki ayrı boyutta açıklamalar yapmak gereklidir. Çünkü öncelikle tamamlanması gereken eğitim düzeyi lisans programlarına yöneliktir. Ancak ilgili branşlarda eğitimlerini tamamlamış olan kişiler aile danışmanı unvanına ulaşabilmektedirler. Burada aile danışmanlığı alanı ile ilişkili olan lisans programlarını örneklendirmek yerinde olacaktır. Örneğin sosyoloji ve sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olunması aile danışmanlığı mesleğine dahil olmak için uygundur. Ancak psikoloji ile de yakından ilişkili olan aile danışmanlığı PDR mezunları tarafından da yapılabilmektedir. Dolayısıyla yeterlilik sağlayacak lisans eğitimlerinin arasında PDR ve psikoloji de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra doktorların ve hemşirelerin aile danışmanlığı sertifikalarını kazanmaları mümkündür.
Çeşitli akademik lisans programlarından sonra kişilerin sertifika programlarına başvurmaları önemlidir. Çünkü temel eğitimlerin akademik hayatta kazanıldığı bilinmektedir. Ancak aile danışmanı uygulamaları konusunda daha yetkin bir seviyeye ulaşılması mühimdir. Pek çok üniversiteden ya da özel kurumdan aile danışmanı sertifikası alınabilmektedir. İşte aile danışmanlığı eğitimlerinin ikinci boyutu da kişinin yetkinliğini kanıtlayacağı sertifikalardır denebilir. Lakin bu sertifikalar yalnızca özgeçmişe ekleneceği için önem arz etmemektedir. Ayrıca eğitim süresi boyunca bir aile danışmanının hangi teknikleri uygulayacağı da öğrenilmektedir. Yani iş kapsamına tüm detayları ve kuramsal bilgileri ile hakim olabilmek adına sertifika alınması uygundur. Devlet üniversitelerinin sunduğu online ya da yüz yüze sertifika eğitimleri olmaktadır. Bunların yanı sıra özel kurumların ve Meb tarafından aktarılan eğitimlerin de aile danışmanı olmak adına alınabildiği bilinmektedir.
Aile Danışmanlığı Hangi Kurumlarda Yapılmaktadır?
Aile danışmanlığında iki yönlü bir eğitim sürecinin bulunduğunu açıkladık. Bu eğitim sürecinde alınan akademik yeterliliğin büyük katkısı bulunmaktadır. Çünkü aile danışmanlığı kurslarının dahi katılım şartlarına sahip olduğu görülmektedir. Devlet üniversitelerinden özel kurumların aile danışmanlığı eğitimi içeriklerine kadar gerekli şartların karşılanıyor olması zorunludur. Yani eğitimlere katılacak bir kişinin, sertifika programını sunan kurum tarafından aktarılan kurallara uyum sağlaması mühimdir. Bu durum mesleğin tanımı göz önüne alındığında oldukça doğaldır. Çünkü aile danışmanlığı psikoloji, sosyal ilişkiler, insan psikolojisi gibi alanlarla doğrudan ilişkilidir. Çalışma pozisyonları da düşünüldüğünde akademik yeterliliğin zorunlu olması önemli hususlardandır. Nitekim aile danışmanı unvanına erişen bir birey özellikle devlet kurumlarında çalışmak isteyebilecektir.
Akademik hayatın tamamlanmasıyla birlikte aile danışmanı sertifikaları alınmaktadır. Bu sertifikaların alınmasıyla birlikte kişinin hangi bağlamda iş bulmak istediği konusunda karar kılması gerekmektedir. Aile danışmanlarının kamu kurumlarında, rehabilitasyon merkezlerinde veya aile hekimlerinin yanında iş bulmaları mümkündür. Yine devlet ve üniversite onaylı sertifikaların önemi ortaya çıkmaktadır. Böyle kapsamlı ve güvenilir sertifikaların alınması sayesinde tüm kurumlarda geçerli olan eğitimler tamamlanmaktadır. Yine aile danışmanlığı mesleği için adalet bakanlığında, eğitim alanında, rehberlik servislerinde ya da özel danışman olarak ofislerde çalışma hayatına başlanması uygundur. Çocuk esirgeme kurumları veya özel terapi merkezlerinde de mesleğin yerine getirilmesi olağandır. Sertifikasını alan bir birey mülakat sürecinde mesleki yeterliliğini ortaya koyacaktır.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Veren Üniversiteler
Aile danışmanlığı eğitimi sertifikanın alınmasıyla birlikte tamamlanmaktadır. Bu sertifikaların genellikle yüz yüze olduğu bilinmektedir. Ancak uygulamalı çalışmaların online eğitime adapte edilmesiyle beraber uzaktan eğitim modelleri de çoğalmıştır. Dolayısıyla sayısız devlet üniversitesinde ya da özel kurumlarda aile danışmanlığı eğitimlerine katılmak mümkündür. Bu üniversiteler arasında İstanbul Aydın Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Beykent Üniversitesi veya Hacettepe Üniversitesi de bulunmaktadır. Onlarca üniversitenin online ya da yüz yüze eğitim programları ile aile danışmanlığı eğitimini aktardığı görülmektedir. Farklı örneklerden söz ederken Dokuz Eylül Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul İşletme Enstitüsü veya Anadolu Üniversitesi programları da başarılı seçimler olacaktır. Çoğu üniversitede aile danışmanlığı mesleğine katkı sağlayacak ek programlar da vardır.
Aile danışmanı olacak kişilerin özel kurumlardan alabilecekleri Meb ve üniversite onaylı sertifika opsiyonları olmaktadır. İllerde bulunan psikoloji kurumları yüz yüze eğitim seçeneklerini aktarmaktadır. Bunun dışında Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi bünyesindeki online ve yüz yüze eğitim opsiyonları incelenebilmektedir. Özel kurumlar arasında Psikoaktif, Via Akademi ya da Tecrübe Eğitim kurumları vardır. Bu gibi kurumlardan alınacak sertifikaların devlet onaylı olduğu görülmektedir. Yani eğitim sonucunda elde edilecek olan aile danışmanı sertifikası tüm kurumlarda geçerli olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan online veya yüz yüze aile danışmanlığı eğitimleri de sürekli olarak verilmektedir. Dolayısıyla doğrudan Meb uyumlu bir sertifikayı almak isteyen aile danışmanı uzmanı adayları, ücretsiz ya da ücretli programlara başvurabilirler.
Eğitim almak, sertifika verilmesini sağlamak ve çok daha fazlası için seminerbilgi.com üzerinden hemen taleplerinizi sunabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmenin yapılması sağlanıyor olduğundan, hemen istediğiniz sertifika programına katılabilirsiniz. Online eğitim ve daha fazla bilgi için https://www.seminerbilgi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dilerseniz aldığınız belgeleri secretcv.com gibi sitelere kolaylıkla ekleyebilirsiniz.