Makaleler
Çocuğun Çizdiği Aile Resmi Yorumlama Hakkında
- Haziran 28, 2023
- Yayınlayan: Melis Maden
- Kategori: Blog
Çocuğun Çizdiği Aile Resmi Yorumlama Hakkında
Çocuğun çizdiği aile resmi yorumlama sürecinde dikkatle incelenmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar aslında pek çok etkinlikte ortaya çıkabilen hususlardır. Nitekim sanatsal aktiviteler özellikle gelişim çağındaki çocukların kendi iç dünyalarını yansıttıkları birer araçtır. Ancak aile resimleri sosyal boyutu ile de önemini artırmaktadır. Psikolojik iç dünyasını çizdiği resme aktaran bir çocuk hakkında gözlem yapılması söz konusudur. Özellikle anaokulu ve kreş öğretmenlerinin bu yaştaki çocukların resimlerini incelemeleri önemlidir. Çünkü bu gibi görsel sanat etkinlikleri yalnızca çocuğun eğlence ve motivasyon düzeyini yükseltmemektedir. Aynı zamanda psikolojik gelişimin ve sosyal sorunların saptanması da mümkündür. Dolayısıyla çocuklara yaptırılan her aktivitede olduğu gibi aile resmi çizimlerinde de büyük çıkarımlara ulaşılabilmektedir.
Renkler, çizim boyutları, desenler ve resimdeki kişi sayısı gibi pek çok etken resmin yorumlanmasında önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu etkenlerin çocuk psikolojisinde nasıl bir konuma sahip olduğu da bilinmelidir. Aslında okul öncesi öğretmenlerinin yanı sıra ilkokul ve lise düzeyindeki eğitmenlerin de görsel sanatlar konusunda hakimiyeti bulunmalıdır. Böylelikle çocukları her yaş geçişindeki psikolojik ya da sosyal sorunları ortaya çıkarılabilmektedir. Eğitmenlerin gerek lisans gerek ise sertifika programlarında bu gibi yorumlama ve analiz tekniklerini öğrendikleri bilinmektedir. Ancak aile resmi çizim testi ek bir etkinlik olarak da uygulanabilmektedir. Dolayısıyla bu etkinliğin tarihçesine bakılması ve yorumlama tekniklerinin göz önünde bulundurulması lazımdır.
Çocukların Resim Tasarımlarının Yorumlanmasının Önemi
Aile resmi çizim testinin ilk defa 1958 yılında kullanıldığı bilinmektedir. Bu test klinik ve çocuk psikolojisi alanında da kullanılmaktadır. Hatta şiddet, taciz vb. mühim vakalarda çocukların terapistler ya da psikologlar eşliğinde resme ya da yazıya yönlendirildiği görülebilmektedir. Özellikle küçük yaştaki ve ergenlik sürecindeki çocuklar için kendi iç dünyalarının bir materyale aktarılması önem taşımaktadır. İçine kapanma, suçluluk duygusu ya da çekingenlik gibi duygu durumlarının görsel ya da sesli aktivitelerle çözülmesi mümkündür. Bu gibi durumlar da göz önüne alındığında farklı yaş ve eğitim düzeyindeki çocuklara aileni çiz etkinliği uygulanabilmektedir. Normal şartlarda da aile resmi çiziminin bir manzara resmi kadar yaygın olduğu söylenebilmektedir. Ancak çocuğun çizdiği aile resmi yorumlama boyutunda var olan sorunlar ya da çocuğun psikolojik dünyası analiz edilebilecektir.
Psikanalitik verilerde de bu resim çizme tekniğinin önemi ortaya koyulmaktadır. Projektif resim tekniklerinden biri olduğu bilinen aile resmi çizimlerinde iç dünyanın materyallere aktarılması söz konusudur. Nitekim projektif resim tekniğinde de temel hedef çocuğun iç dünyasındaki çatışmasının ya da dışa vuramadığı fikirlerinin belirlenmesidir. Oldukça basit malzemelerin kullanılması sayesinde yaratıcılık, psikolojik sorunlar, sevin., hüzün, kaygı vb. sayısız duygu durumunun resimlere yansıdığı bilinmektedir. Bu bakımdan çocukların aile resmi çizimleri dikkatle yorumlanması gereken ürünlerdendir. Testin cinsiyet ya da yaş aralığına göre önemi azalmamaktadır. Her alanda uygulanabilen bu test sayesinde içine kapanık ve özgüvensiz çocukların da iletişim bağlamına dahil edilmesi mümkündür. Çocukların ebeveynleri ile olan ilişkileri, ebeveyn baskıları, korku duygulanımı gibi kavramların bu resim çizimi testiyle saptanması olağandır.
Çocukların Çizdiği Aile Resimleri Nasıl Yorumlanır?
Çocuğun çizdiği aile resmi yorumlama aşamasında görsel tasarımlar kadar renk kullanımının da önemi vardır. Öncelikle çizilen resimdeki kişi sayısı ya da aile bağlamına katılan bireyler kendini gösterecektir. Yüz ifadelerinde kullanılan çizgiler ve resim hatlarındaki birçok detay çocuğun aile bağlamına nasıl yaklaştığını yansıtmaktadır. Olumlu çizimlerin bulunduğu resim tasarımlarında aile ortamındaki ilerleyiş ya da çocuğun aile ortamına yaklaşımı saptanabilmektedir. Bununla birlikte aile içerisinde resmedilen kişiler bu hanedeki kişilerin dışında ise çocuğun yakınlık duyduğu ve ailesi gibi gördüğü bireyler de anlaşılabilmektedir. Aile ortamında kavga, şiddet ya da baskı var ise bu çocuğun çizimlerine surat, ayrık çizimler, mesafe gibi tekniklerle yansıyabilmektedir. Bunun aksine mutlu aile ortamının çeşitli ek imgelerle resmedildiği söylenebilmektedir.
Aile resimlerinde kalp, balon, mutlu surat çizimi gibi imgelere rastlanabilmektedir. Bu gibi ek çizim imgeleri aile ortamının pozitif resmedildiğini göstermektedir. Bunun aksine mesafeli bireylerin çizimi ya da konut içerisindeki birey çizimlerinin konumlandırılması da belirli anlamların saptanmasına katkıda bulunabilmektedir. Çocukların aile resmi çizimindeki renk kullanımları ise oldukça mühim bir detaydır. Her bir renk çocuğun iç dünyasındaki farklı duygulanımları resim bağlamına aktarmaktadır. Koyu renkli ve karmaşık çizimli resimler karmaşayı ya da kaygıyı simgeleyebilmektedir. Ayrıca şiddet gören çocukların bu ortamları resmetmeye çalışırken kırmızı ya da siyah renkleri açıkça kullanabildikleri bilinmektedir. Yine mavi, pembe, sarı gibi açık tonların daha pozitif bir iç dünyayı yansıttığı söylenmelidir. Ancak bu olgular renkler gibi tek başına değil resmin bütüncül bağlamında yorumlanmalıdır.
Eğitim almak, sertifika verilmesini sağlamak ve çok daha fazlası için seminerbilgi.com üzerinden hemen taleplerinizi sunabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmenin yapılması sağlanıyor olduğundan, hemen istediğiniz sertifika programına katılabilirsiniz. Online eğitim ve daha fazla bilgi için https://www.seminerbilgi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dilerseniz aldığınız belgeleri secretcv.com gibi sitelere kolaylıkla ekleyebilirsiniz.