Makaleler
Çocuk Gelişimi Mezunları Hangi Sektörde Çalışabilir?
- Haziran 28, 2023
- Yayınlayan: Melis Maden
- Kategori: Blog
Çocuk Gelişimi Mezunları Hangi Sektörde Çalışabilir?
Çocuk gelişimi ve eğitimi okuyacak olanların ileride hangi meslek alanlarında çalışacaklarını merak ettikleri görülmektedir. Bununla birlikte lisans eğitim sürecinde olan mezun adaylarının da seçebilecekleri sektörleri bilmeleri önemlidir. Dolayısıyla çocuk gelişimi mezunu ne iş yapar sorusunu öncelikle sektör bazlı açıklamak gerekmektedir. Herkesin aklına gelen ilk sektör eğitim alanı olmaktadır. Elbette bir çocuk gelişimi ve eğitimi lisans programı mezununun eğitim düzeyinde iş bulması uygundur. Çünkü lisans programı boyunca yetkinliklerin kazanılması söz konusudur. Ancak çocuk gelişimcisi olanların devlete bağlı eğitim kurumlarında farklı statülerde görev almaları mümkündür. Nitekim okul öncesi öğretmenliği ile karşılaştırıldığında çocuk gelişimi bölümünün iş olanakları biraz daha kapsamlıdır denebilir.
Çocuk gelişimi lisans programının amacı bireylerin hem sosyal hem de psikolojik olguları göz önünde bulundurarak çocuklarla iletişim kurabilmeleridir. Bu iletişim süresince eğitime yönelik hususların da yetkinliği kazanılmaktadır. Ayrıca bir çocuk gelişimi uzmanı özel kurumların yanı sıra kamu kurumlarında da iş bulabilmektedir. Kurumların beklentilerinin destek ve yönlendirme sürecine bağlı olduğu görülmektedir. Çocuk gelişimcisi olarak çalışacak kişilerin çocukları yakından tanımaları ve sağlıklı bir iletişim ortamı yaratmaları mühimdir. Temel iletişim bağlamının kurulması sayesinde çocukların problemlerinin ya da özel yeteneklerinin saptanması mümkün olmaktadır. Üniversite eğitiminde kazanılan bu becerilerin sertifika ya da yüksek lisans programlarıyla üst düzeye taşınması da uygun seçeneklerdendir.
Çocuk Gelişimi Mezunları İş Olanakları
Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında 4 senelik lisans eğitimlerini tamamlayanlar farklı iş tanımlarında yeterli seviyeye ulaşmaktadırlar. Çocuk gelişimi bölümünün mezunları formasyon alma hakkına sahiptirler. Dolayısıyla eğitim kurumların iş bulunması akla gelen ilk çalışma bağlamlarından biri olmaktadır. Buradan yola çıkarak çocuk gelişimi mezunu ne iş yapar konusunu farklı çalışma bağlamlarını da göz önünde bulundurarak açıklamak yerinde olacaktır. Eğitimci olarak çalışmak istemeyenler devlete bağlı kurumlarda rehberlik hizmeti verebilmektedirler. Ayrıca kamuya bağlı olan anaokulu, kreş ve yurtlarda da çocuk gelişimcisi olarak iş bulunması mümkün görünmektedir. Bakım evlerinde veya hastanelerde de görev alınması söz konusudur. Gerek psikoloji gerek sosyoloji alanlarında alınan lisans eğitimlerinin iş olanaklarını artırdığı söylenebilmektedir.
Çocuk gelişimcilerini bekleyen çalışma ortamları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan çeşitli kurumlar da yer almaktadır. Örneğin kıs meslek liselerinde ya da okul öncesi eğitim kurumlarında iş bulunması uygundur. İlköğretim kurumlarında ya da çocuk kulüplerinde de çocuk gelişimi ve eğitimi mezunu olarak iş hayatına geçiş yapılabilmektedir. Sosyal hizmetlerde görev alınması ve iş tanımlarının yerine getirilmesi olanaklardan bir diğeri olarak örneklendirilebilmektedir. Çocuk gelişimi ve eğitimi mezunlarının böylesine kapsamlı iş bağlamlarında çalışabilmeleri ise aldıkları lisans eğitimiyle koşutluk göstermektedir. Yeterli derslerin ve farklı disiplinlere yönelik temel bilgilerin kazanılması değişik bağlamlarda iş bulunmasını olağan kılmaktadır. Çocukların ergenlik çağına gelene kadar nasıl bir tutum sergilediklerinin gözlemlenmesi fazlasıyla önemlidir. Bu alanı seçecek olan öğrencilerin iş hayatında insan iletişimi ve çocuk psikoloji gibi konularda yetkinliklerini kanıtlamaları beklenecektir.
Çocuk Gelişimi Mezunları Hangi Becerilere Sahip Olmalıdır?
Çocuk gelişimcisi olan bireylerin belirli yetkinlikleri karşılamaları önemlidir. Elbette çocukların psikolojik tutumlarının doğru gözlemlenmesi bunlardan biridir. Ayrıca sosyal ilişkilerdeki sorunların çözümlenmesi adına doğru tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Çocuk gelişimi mezunu ne iş yapar dendiği zaman farklı iş olanaklarından bahsedilmesi ise meslek tanımının kapsamlı olduğunu tekrardan gözler önüne sermektedir. Lisans bölümünde çocuk gelişimi akademik programını tamamlayan kişilerin çalışma hayatlarında daha aktif olabilmeleri adına sertifika almaları uygun seçeneklerden olmaktadır. Çünkü sertifika programlarında özel tekniklerin ve stratejilerin edinilmesi söz konusudur. Ancak iş hayatına atılmak için sertifika alınması zorunlu değildir. Bu kişilerin yetkinliklerini artırmak ya da geliştirmek adına tercih edebilecekleri yollardandır.
İş olanaklarının devlet, kamu ve özel kurumlara göre şekillendiği ortaya çıkmaktadır. Çocuk gelişimcisi olarak iş hayatına geçiş yapacak kişileri sosyal alanların yanı sıra eğitim sektörü de beklemektedir. Eğitim sektöründe çalışmak isteyenlerin formasyonlarını almaları gerekecektir. Böylece çocuk gelişimi mezunları olarak rahatlıkla iş bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra formasyon belgesi özel kurumlarda da kişileri bir adım öne çıkarabilmektedir. Rehabilitasyon, terapi ve çocuk gelişimi merkezlerinde ise formasyon alınması zorunlu şartlar arasında bulunmamaktadır. Çocuk gelişimi mezunları da iletişim, problem çözümü, gözlem yeteneklerinin bulunması temel gerekliliklerdendir. Bunun yanı sıra bilgisayar, etkili konuşma, oyun terapisi gibi sertifikaların bulunması ise kişinin yetkinliğinin daha yüksek olduğunu doğrulayacaktır. Özel gereksinimli bireylerle ilgilenecek çocuk gelişimi uzmanlarının oldukça dikkatli eğitim ve destek metotlarına hakim olmaları gerekmektedir.
Eğitim almak, sertifika verilmesini sağlamak ve çok daha fazlası için seminerbilgi.com üzerinden hemen taleplerinizi sunabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmenin yapılması sağlanıyor olduğundan, hemen istediğiniz sertifika programına katılabilirsiniz. Online eğitim ve daha fazla bilgi için https://www.seminerbilgi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dilerseniz aldığınız belgeleri secretcv.com gibi sitelere kolaylıkla ekleyebilirsiniz.