Makaleler
Montessori Eğitimi Hangi Çocuklara Uygulanabilir?
- Haziran 28, 2023
- Yayınlayan: Cansu Maden
- Kategori: Blog
Montessori Eğitimi Hangi Çocuklara Uygulanabilir?
Montessori eğitimi nedir sorusunun yanıtlanması sayesinde hangi yaştaki çocuklara uygulanabileceği anlaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra kapsamlı bir yaklaşım olan Montessori eğitiminin aslında farklı dönemlerde de uygulanabileceğinden söz edilmelidir. Çünkü yaklaşımın etkinlikleri arasında çeşitli uygulamalara rastlanmaktadır. Bu nedenle gelişim süreci başlayan her çocuğa uygun etkinliklerin ve eğitim materyallerinin sunulması muhtemeldir. Ayrıca Montessori eğitim modelinde hem motor becerilerin gelişimine hem de bireysel kimliğin edinimine katkıda bulunulmaktadır. Bu karma eğitim modelinin içerisine dahil olan çocukların kendilerini ifade ederken daha rahat hareket etmeye başladıkları görülmektedir. Çünkü çoklu etkinliklerin ve farklı yaş aralığındaki çocukların bir arada bulunması ile iletişim bağlamı da güçlendirilmektedir.
Montessori eğitim modelinin farklı yaş aralığındaki çocuklara uygulanabildiği bilinse de erken çocukluk dönemindeki etkinliği sıklıkla araştırılan konulardandır. Bu nedenle erken çocukluk döneminde uygulanan Montessori eğitimi uygulaması ile ilgili detaylı açıklamaların sunulması mümkündür. Çocukların erken gelişim süreçlerine doğru bir destek ve uygun bir ortam sunmak isteyen ebeveynlerin uygulayıcı sertifikalarını almaları olağandır. Bununla birlikte 0-6 yaş aralığındaki çocuklara bu eğitimleri sunan meslek grupları arasında çocuk terapistleri de vardır. Okul öncesi öğretmenlerinin, çocuk gelişimi uzmanlarının ya da çocuk psikolojisi ve eğitimi üzerine lisans eğitimlerini tamamlayanların sertifika programlarına dahil olmaları söz konusudur. Bu erken çocukluk dönemi uygulamalarında uygun Montessori eğitimi materyallerinin saptanması mühimdir. Ayrıca Montessori eğitiminin sunulacağı ortamın da küçük çocuklara uygun biçimde hazırlanması gerekmektedir.
Montessori Eğitimi Modelinde Hangi Hususlar Dikkate Alınmaktadır?
Montessori eğitim modeline ait olan 5 adet temel prensip bulunmaktadır. Eğitim hangi yaş aralığında uygulanırsa uygulansın bu prensiplerin bilinmesi eğitmenin görevleri arasındadır. Dolayısıyla Montessori eğitimi nedir diyen kişilerin mutlaka teorik ve uygulamalı becerileri edinecekleri kurslara gitmeleri gerekmektedir. Eğitim modeline yönelik bu beş temel prensibin ayrıntılarıyla birlikte öğrenilmesi sayesinde çocukların hangi gelişim süreçlerine dahil oldukları da daha yakından tanınabilmektedir. Hazırlanmış çevrenin ve çocuğa saygı prensibinin neleri içerdiği yaş aralığına uygun becerilerin sergilenmesini betimlemektedir. Bununla beraber kendi kendine eğitim prensibin temel alındığı Montessori eğitiminde erken çocukluk dönemi ile ileri yaş seviyesinde uygulanacak etkinlikler farklılık gösterebilmektedir. Yani Montessori eğitiminde temel prensipler aynı kalsa da bu prensiplerin yaş aralığına göre değişik gözlemleri ortaya çıkardığı söylenebilmektedir.
Montessori eğitim sürecinde emici zihin ile duyarlı dönem prensipleri de mühim hususlar arasında örneklendirilmektedir. Özellikle eğitimi sunan uygulayıcının bu prensiplerin teorik bilgilerini edinmeleri beklenmektedir. Böylece Montessori eğitimi uygulayıcısı, çocuğun hangi yaş aralığında ne gibi motor becerilere ya da psikolojik gelişim niteliklerine sahip olduğuna hakim olacaktır. Montessori eğitiminde çocuklara kazandırılacak pek çok husus vardır. Bunların arasında düzenin sağlanması, planlama becerisinin edinilmesi ve öğrenme isteğinin artırılması da yer almaktadır. Güven duygusu ile iletişim becerilerinin geliştirilmesi de söz konusu kazanımlardandır. Montessori eğitim modeline katılan bir çocuğun eşit ve özgür bir ortamda bulunduğunu anlaması gerekmektedir. Dolayısıyla eğitmenin rolü de oldukça önemlidir. Çocukların eğitim ortamına ve eğitim modeline dair aitlik duygusunu kazanmaları sağlanmalıdır. Özgüveni artan çocukların kendi becerilerini ya da duygu durumlarını daha açık biçimde sergiledikleri bilinmektedir.
Montessori Eğitimi ve Çocuklar İçin Önemi
Montessori eğitimi nedir sorusuna bu eğitimin çocuklar için önemi bakımından da açıklamalar sunulmalıdır. Elbette eğitimin prensipleri ya da eğitim ortamı zaten bu modelin etkisini ortaya çıkarmaktadır. Lakin bunların haricinde birçok ufak ama önemli detay daha vardır denebilir. Örneğin çocukların duyu araçlarının ve duyu alanlarının doğru hazırlanması ve uygulanması söz konusudur. Böylece çocukların tüm tepkimelerinin gözlemlenmesi mümkün hale gelmektedir. Kültürel bilgilerini geliştiren çocukların dünyaya bakış açıları da anlaşılabilmektedir. Bu etapta çocukların hangi olgularda zorluk çektiklerinin belirlenmesi de iyileştirmeye yönelik olanakları sunmaktadır. Montessori eğitimi bu bakımdan hem eğitimin hem de terapinin mümkün kılınmasını sağlamaktadır.
Montessori eğitiminde matematik, dil, coğrafya, dünya bilgisi, kişisel gelişim gibi olguların da gelişimine destek verilmektedir. Yaratıcı etkinlikler boyunca iç dünyalarını yansıtan çocuklar karma eğitim modeli içerisinde bilgi birikimlerini de artırmaktadırlar. Özellikle matematik, dilbilgisi ya da kültürel bilgi birikimi bakımından çeşitli kartların, nesnelerin ya da eğitici kitapların sunulması mümkündür. Bireysel davranışlarını rahatlıkla ortaya koyan çocukların Montessori eğitimi uygulamaları içerisinde kendilerine uygun etkinliklere eğilim gösterdikleri görülmektedir. Bu bağlamda çocuğun hangi alanlardan hoşlandığının yanı sıra özel yeteneklerinin keşfedilmesi de olağandır. Bunu sadece gözlemci eğitmenin keşfetmediği ayrıca çocuğun da kendi becerilerini deneyimlediği söylenmelidir. İşte Montessori modeli sayesinde çocukların gelişimleri ile kendilerini keşfetmeleri mümkün hale gelirken gözlemci eğitmenlerin ya da ebeveynlerin de çocuklarını keşfetmeleri sağlanmaktadır.